Muuttajan apuri: tavaramäärän karsiminen

Olen muuttanut elämäni aikana laskujeni mukaan 22 kertaa. Osa luonnollisesti sen ikäisenä, että en juuri muuttamiseen osallistunut. Muutoista 17 on kuitenkin ajalta, jolloin osallistumiseni on ollut aktiivista (myös teininä).

Muuttajan muistilista on pitkä, monivaiheinen ja täynnänsä yksityiskohtia joita ei välttämättä aina osaa ajatellakaan. Ja joskus tilanne on sellainen, että itsellä ei ole aikaa, voimavaroja tai osaamista jonkin asian hoitamiseen. Onneksi apunamme on monenlaisia palveluita. Tässä kirjoitukse

Omassa elämässäni muutama muutto nousee mieleen, kun mietin mitkä ovat olleet erityisen työläitä. Jokainen omalla tavallaan ja omista syistään:

  • muutto toiselle puolelle maata
  • muutto isosta omakotitalosta kerrostaloasuntoon
  • muutto eron jälkeen omaan asuntoon
  • muutto väliaikaisasunnon kautta toiselle paikkakunnalle.

Kaksi ensimmäistä vaativat suunnattoman suuren tavaroiden vähentämisoperaation. Myimme, lahjoitimme ja kärräsimme kaatopaikalle varmasti yhden asunnon verran tavaraa. Kolmas taas oli henkisesti raskas operaatio ja vaati todella paljon tavaroiden jakamista ja uusien hankkimista. Kolmas taas sen miettimistä, että mitä siinä väliaikaisessa asunnossa oikeasti tarvitsemme ja mitä voimme varastoida siksi ajaksi.

Useat muutot (ja myös 1990-luvun laman läpikäyminen) ovat opettaneet minut kirpputorien vakioasiakkaaksi. Teen vuosittain omassa asunnossani kerran tai jopa kaksi kertaa ns. suurtyhjennyksen. Silloin lähtee käyttämättömät vaatteet, turhat tavarat ja jopa ns. muistoesineet huitsin nevadaan. Myyn, lahjoitan ja vien roskikseen kassikaupalla tavaraa.

Myyntikanavan valinta riippuu paljon siitä, mitä olen myymässä. Onko arvokasta, haluanko vain nopeasti kiertoon? Jokaisessa kanavassa on hyvät ja huonot puolensa ja elämäntilannekin saattaa määrittää mitä kanavaa käytän. Jos en ehdi olla koko ajan seuraamassa, en myy FB:ssa. Jos taas toivon, että ostajat päättävät hinnan, myyn huutokauppatyyppisissä paikoissa. Mitä sitten käytän myyntikanavina:

  • tori.fi
  • Facebookin alueelliset kirppari- ja lahjoitusryhmät
  • itsepalvelukirpputorit
  • puskaradio
  • huuto.net
  • huutokaupat.com

Samat kanavat toimivat, kun taas etsin jotain itselleni. Käyn myös paljon kierrätyskeskuksissa sekä SPR:n Kontti-tavarataloissa. En ole niitä ihmisiä, joille kaiken pitää olla uutta. Tiedän sellaisiakin olevan – yhtä ällöttää lukea jonkun muun lukemaa kirjaa, toinen pelkää pesuainejäämiä vaatteissa, yksi vain pitää uuden ostamisesta.

Käytetyn ostamisessa ja myymisessä tarvitaan jonkinlaista ymmärrystä oikeasta hintatasosta. Miten sellaisen ymmärryksen sitten saa? Seuraamalla mitä muut myyvät ja millä hinnalla. Sen vaikeampaa se ei ole. Jos asetat liian korkean hinnan, jää tuote käsiisi. Jos taas haluat oikeasti eroon jostain, myy hiukan halvemmalla. H&M:sta alennusmyynnistä 5 €:lla ostettu ovh:ltaan 14 euron paita ei mene kaupaksi sillä 5 €:lla. 2 € lienee oikeampi hinta, ehkä jopa alle.

Jos myytävää on paljon, on myynti kova urakka. Jos myyt itsepalvelukirppiksellä, pitää jokainen myytävä tuote hinnoitella valmiiksi – vain hintalapullinen tuote voidaan myydä. Jos taas myyt nettikirppareilla (FB, huuto.net, tori.fi, yms.), pitää jokainen tuote myös kuvata ja kirjoittaa niistä jonkinlainen kuvaus. Konttikirppikselle voit vain hurauttaa tavaralastin kanssa ja miettiä hinnat vaikka vasta kiinnostuneen kysyessä. Jokaisessa myyntityypissä on hyvät ja huonot puolensa.

Joillain itsepalvelukirpputoreilla on jo mahdollisuus ns. kokonaispalveluun. Silloin vain viet tavarat paikanpäälle (tai he jopa hakevat), he hinnoittelevat, pitävät myyntipaikasta huolen ja tilittävät rahat tilillesi. Provisio on yleensä aika kova, mutta jos tarkoitus on päästä vähällä vaivalla ja saada edes jotain itselle, tämä voi olla hyvä vaihtoehto.

Jos tarvitset apua muuton yhteydessä tavaramäärän karsimiseen, ota yhteyttä! Tunnin alkukonsultaatio sisältyy aina palvelun hintaan, ja jos palvelujani et käyttäisikään, on hinta silloinkin kohtuullinen: 30 €. Senkin aikana saat varmasti hyviä vinkkejä ja pääset alkuun projektissasi.

Mainokset

One thought on “Muuttajan apuri: tavaramäärän karsiminen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s